Pluizig haar, wat kun je er tegen doen?
Pluizig haar, iedereen heeft er wel eens last van. Het liefst wil je natuurlijk dat je haar glad en glanzend is, maar zelfs als je een anti-pluis crème of olie gebruikt kan je nog steeds een pluizende bos haar hebben. Hoe komt het dat jij last hebt van pluishaar en wat kun je er tegen doen? In deze blogspecial lees je meer over hoe pluizend haar ontstaat, bij welk(e) haarsoort(en) het voor komt en wat je kunt doen om het te voorkomen of te behandelen.
Waardoor wordt pluishaar veroorzaakt?
Pluizig haar kan bij iedereen voorkomen en eigenlijk ook bij elke haartype. Lang, kort, krullend of steil: man of vrouw, iedereen kan last krijgen van haar dat pluist. Pluizig haar ontstaat namelijk op het moment dat je haar droog of beschadigd is. Wanneer je haar droog of beschadigd is staan de haarschubben open. Het gevolgd is dat het haar uitdroogt en vocht uit de omgeving probeert op te nemen. Hierdoor wordt het haar pluizig. Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van ‘pluishaar’.
- Je hebt krullend of dun haar;
- Je wast je haar te vaak en gebruikt te warm water;
- Je gebruikt een stijl- of krultang voor het stylen van je haar;
- Je haar wordt vochtig door regen of mist.
Krullend of dun haar
Hoewel iedereen pluizig haar kan krijgen zijn sommige haartypes, zoals krullend haar en kroes haar, gevoeliger voor pluis dan andere haartypes. Ook wanneer je van nature al vrij droog haar hebt kan pluizig haar vaker voor komen. Een grote bos krullen is leuk, maar het heeft een nadeel: hoe meer krullen je hebt, hoe groter de kans is dat je last krijgt van pluizig haar. Krullen hebben namelijk de neiging om sneller uit te drogen, wat vervolgens leidt tot pluizig haar. Ook dun haar kan snel pluizig worden. Dit komt omdat dun haar een gevoelige structuur heeft – het haar kan vet lijken met droge en pluizige punten. Dit haartype is van nature ook niet zo zwaar waardoor pluizend haar niet wordt verzwaard en -daardoor- onhandelbaar wordt.
Te warm douchen en te vaak je haren wassen
Lekker warm douchen is prettig, zeker in de winter. Maar een hete douche is helaas niet goed voor je haar. Het warme water zorgt ervoor dat de haarschubben worden geopend. Daardoor droogt het haar uit en neemt het vocht uit de omgeving op. Het resultaat: pluizig haar. Nu kun je dit gemakkelijk voorkomen door de temperatuur van het water te verlagen. Stap niet meer onder een gloeiend hete douche, maar kies voor ‘normaal warm’ water of (beter nog) lauw warm water.
Ook het veelvuldig wassen van je haar kan ervoor zorgen dat je haar gaat pluizen. Sommige shampoos bevatten schadelijke ingrediënten, zoals agressieve sulfaten of alcohol; wat ervoor zorgt dat je haar uitdroogt. Nu kun je in de winkel grondig bekijken welke ingrediënten een shampoo bevat, maar je kunt ook kiezen voor shampoos die geadviseerd worden voor pluizig haar. Zelfs wanneer je kiest voor een shampoo -speciaal voor pluizig haar- kan het gebeuren dat je haar alsnog uitdroogt. Hoe dan? Doordat je je haar te vaak wast. Wanneer je jouw haar elke dag wast, verliest het haar zijn natuurlijke oliën. Hierdoor kan het haar droog en pluizig worden. Het is aan te raden om je haar niet meer dan 3 tot 4 keer per week te wassen. Wil jij je haar toch vaker wassen? Gebruik dan alleen conditioner en/of hoogwaardige merken, zoals Agadir. En je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook aan de slag met (zelfgemaakte) haarmaskers.
Het gebruik van een stijl- of krultang
Zoals eerder gezegd kan te warm water ervoor zorgen dat de haarschubben open gaan staan. Ditzelfde kan ook gebeuren door de hitte van een stijltang of krultang. Wanneer je vaak een krultang of stijltang gebruikt voor het stylen van je haar, kan je haar ook gaan uitdrogen. Zeker wanneer je geen speciale stylingsproducten gebruikt is de kans groot dat je haar gaat pluizen. Wil je toch je haar stylen met een krul- of stijltang? Zet hem dan niet op de hoogste stand. Sommige merken en modellen hebben zelfs heat protection (hittebescherming) waardoor je dit automatisch voorkomt. Ook een (verkeerde) borstel kan zorgen voor pluishaar. Het te vaak borstelen van je haar kan de haarschubben open duwen, wat kan leiden tot pluizig haar. Nat haar moet je trouwens zeker niet borstelen, hierdoor kan je haar breken.
Verzorg je haar goed
Nu weet je wat de oorzaken (kunnen) zijn van pluizig haar. Maar gelukkig weet je nu ook wat je (beter) kunt doen om pluishaar te voorkomen. Toch kan het nog steeds voorkomen dat je ineens een bos pluizig haar hebt. Hou je haar dus goed en gezond! Hoe? Laat gespleten punten bijvoorbeeld door een kapper knippen. Gespleten haarpunten kunnen zorgen voor haarschade en ook voor pluizig haar. Verder is het gebruik van conditioner goed voor je haar. Shampoo zorgt weliswaar voor schoon haar, maar het kan ook zorgen voor droog haar. Conditioners zijn een (onmisbare) aanvulling op shampoos en zorgen ervoor dat het vochtgehalte wordt aangevuld. Hierdoor is de kans dat je haar gaat pluizen minder groot. Heb je nu al vaak last van pluizig haar? Dan kan een haarmasker (1 a 2 keer per week) ook wonderen doen. Ook verschillende oliën voor pluizig haar zijn handig, deze geven je haar wat meer voeding en voorkomen dat het haar gaat pluizen.
Andere tips tegen pluizend haar
Heb jij je haar net gewassen, laat het dan op een natuurlijke manier drogen – of gebruik bijvoorbeeld de Aquarius Hair Turban. Een föhn zorgt ervoor dat je haar droog wordt en nadien zal gaan pluizen. Als je een handdoek gebruikt voor het drogen van je haar, is het slim om je haar droog te deppen in plaats van te wrijven. Met wrijven beschadig je je haar waardoor het ook kan gaan pluizen. Je zult er misschien niet zo snel aan denken, maar het drogen van nat haar met een katoenen handdoek kan zorgen voor droog haar. Met als gevolg – je raadt het al – dat het haar vocht uit de omgeving zal opnemen en (dus) kan gaan pluizen. Ditzelfde geldt voor katoenen kussenslopen. Word jij vaak wakker met pluizig haar? Dan is het slim om een zijden of satijnen kussensloop te gebruiken. En tot slot: mist, miezerregen en/of wind zorgen ook vaak voor pluizig haar. Nu kun je aan het weer niet veel veranderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je niet met pluizig haar op jouw bestemming aankomt. Draag je haren in een knot of vlecht en zorg dat je droog binnen komt.