Wat veroorzaakt mijn droge haar en wat kan ik er aan doen?


Blond, bruin of rood, krullen of steil haar, het overkomt ons allemaal: droog en pluizig haar. Hoe lang je ook voor de spiegel staat, tijdens deze bad hair days valt er niets met je haar te beginnen. Het staat alle kanten op en breekt al af als je er naar kijkt. Volg daarom de tips uit dit artikel op, zodat je weet hoe je droog haar kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen. Binnen no time ziet jouw haar er weer gezond en stralend uit.

Droger haar tijdens warme lente / zomer

De zomermaanden staan weer voor de deur. We werken dit nu al een beetje aan de oplopende temperatuur. En tijdens de zomermaanden is het heel normaal dat je haar droger aanvoelt. Net zoals je huid, heeft je haar bescherming nodig tegen de schadelijke invloeden van de zon. Bovendien neem je misschien regelmatig een duik in het zwembad (hoewel dat dit jaar misschien mee zal vallen door de Covid-situatie). Chloor heeft een sterk uitdrogende werking doordat het ervoor zorgt dat het natuurlijke talgvet van je hoofdhuid verdwijnt. Denk je dan maar in de zee te gaan zwemmen? Jammer genoeg heeft zout water hetzelfde effect. Daarnaast was je je haar vaker tijdens de warme zomerse dagen zodat je je lekker fris voelt. Helaas kan ook het te vaak wassen van je haar het haar uitdrogen.

Ouder wordend haar

Een andere oorzaak van droog haar is de leeftijd: als je ouder wordt, heeft het haar steeds meer verzorging nodig. Onze hoofdhuid gaat namelijk steeds minder olie produceren. Je dient dit gebrek dus aan te vullen met een voedend product. Ouder wordende dames kiezen er ook nog eens vaak voor om hun grijze lokken een kleurtje te geven. Behandelingen zoals haarkleuring en permanenten voor mooie krullen hebben soms een schadelijk effect op het haar – zeker als ze uitgevoerd worden middels oude technieken. Dat is trouwens ook een van de redenen dat we bij Haarvisie geen permanenten doen. En de kleuringen die wij uitvoeren zijn altijd op basis van Olaplex. Olaplex stelt je als het ware in staat om een stapje verder te gaan met haarkleuring, zonder de schade die je normaal gesproken zou krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om ervoor te zorgen dat je haar gezond blijft en er stralend uit blijft zien, is het erg belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Houd daarbij het volgende in gedachten: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Bij gebruik van hitte tools, is het daarom van belang dat je vooraf een hitte-beschermend middel gebruikt (vraag ons gerust om tips). Wil je je haar beschermen tegen uv-straling? Kies dan voor een lekkere verzorging met een SPF-factor of zet een petje op zodra je naar buiten gaat. Laat haarproducten op basis van siliconen, sulfaten of parabenen liever staan. Zorg er ook voor dat je via je voeding of door middel van supplementen genoeg vitamine A binnenkrijgt. Daardoor zal de talgproductie van de hoofdhuid toenemen en laat het natuurlijke beschermende laagje vet op je hoofdhuid zich niet zomaar uit het veld slaan.

Herstellende behandelingen

Hebben al deze voorkomende tips toch niet mogen baten en ziet je haar er alsnog droog en dof uit? Gebruik dan herstellende haarproducten die de natuurlijke vochtbalans van het haar herstellen. Producten met arganolie staan bekend om hun reparerende werking op pluizig haar. Voor een oplossing op lange termijn kun je erover denken een keratinebehandeling te ondergaan. Keratine zorgt ervoor dat je haar meer glanst en gezonder wordt. Het haar wordt gladder en pluizige lokken worden getemd. De behandeling neemt, afhankelijk van je haar, een paar uur in beslag, maar de effecten van keratine duren ongeveer drie tot vier maanden. Hoe lang je er plezier van hebt is uiteraard wel afhankelijk van de manier waarop je je haar verzorgt. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!