Deze lente en zomer staat alles in het teken van glanzend maar vooral gezond haar

Shiny hair, we willen het allemaal, toch? Zeker tijdens mooie zonnige dagen. Maar wat deze lente (en zomer) vooral trending is, is gezond haar. En als je gezonde lokken hebt die ook nog eens glanzen, dan ben je deze lente en zomer helemaal bij de tijd. Het mooie is dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om de gezondheid van je haar te stimuleren. En daar gaan wij je bij helpen in deze blog special. Lees snel verder, want we geven je maar liefst 5 praktische tips voor gezonder én glanzender haar.

1. Eet en drink gezond en gevarieerd

Is deze tip een open deur? Misschien. Maar toch vergeten velen dat de gezondheid (en dus ook schoonheid) van het haar begint bij een uitgebalanceerd eet- en drinkpatroon. Dit is de basis van gezond en mooi haar. Drink daarom voldoende water, het liefst 1,5 a 2 liter per dag. Niet alleen je huid, maar ook je haar bevat immers vocht – dit heeft het nodig.

Let verder op voldoende proteïnen (bijvoorbeeld uit vlees, vis en zuivel) en mineralen (zoals ijzer, zink en koper – te vinden in allerlei producten, zoals vlees, groene groenten, noten, vis, zuivel en schelpdieren).

Tot slot natuurlijk; vitaminen. Vitamine A is super belangrijk voor een gezonde hoofdhuid. Je vindt deze vitamine bijvoorbeeld terug in wortels. Wil je een goede haargroei stimuleren en gespleten puntjes tegengaan? Dan kun je ook extra letten op vitamine B en C, terug te vinden in melk, eieren, groenten, volkoren producten en fruit. Nogmaals, gezond haar komt van binnenuit, dus eet en drink gezond en gevarieerd.

2. Wees voorzichtig met klitten

Heb je klitten? Ga er dan voorzichtig mee om. Gebruik bij voorkeur een Tangle Teezer in combinatie met een leave in spray, zoals Agadir Arganolie Spray Treatment of de Keratherapy Keratin Fixx 20-in-1 leave in creme, te vinden in ons artikel over Keratherapy Keratinfixx. Met deze producten kom je beter door je haar heen. En wees op je hoede bij klitten in nat haar, want dan is je haar extra kwetsbaar. Neem je tijd bij het kammen en gebruik een repair masker op wekelijkse basis.

3. Bescherm je haar zoveel als mogelijk

Ook weer zo’n cliché, maar het wordt nog te vaak vergeten. Bescherm je haar zo veel mogelijk en zo goed mogelijk tegen invloeden van buitenaf. Denk aan het weer (zon, zee, wind, regen) maar ook aan smog, zout (bijvoorbeeld van de zee) en hitte producten, zoals de föhn. Maar hoe bescherm je je haar dan? Dit kan op een eenvoudige praktische manier, bijvoorbeeld door het dragen van een hoed. Maar ook door producten. Zo zijn er haarsprays die een uv-filter bevatten. Verder zijn er tal van hoogwaardige producten waarmee je je haar gezond kunt houden. Denk aan (uit de lijn van Haarvisie) Black Clay Moisture Shampoo, Moisture Volume Conditioner en Black Clay Moisture Mask. Wil je hier mee over weten? Check dan onze special of vraag ernaar bij onze stylisten!

4. Knip en verzorg je puntjes

Gespleten punten zijn vervelend, we know. Er is ook niets anders aan te doen dan de punten weg te knippen. Doe dit dan ook zodra het nodig is. Zeker als je langer haar hebt zul je sneller last krijgen van gespleten punten. En merk of weet je van jezelf dat je snel last hebt/krijgt van gespleten haarpunten, gebruik dan ook zeker een verzorgend serum. Deze brengt letterlijk een beschermend laagje aan op je haar.

5. Pluizig/droog haar, zo ga je het tegen

Pluizig/droog haar is geen pretje, en erg gezond oogt het ook niet. Vooral krullend haar wil nog wel eens snel pluizen. We schreven pas nog een uitgebreid item over pluizig haar. Voor alle ins en outs over pluishaar kun je het beste naar dat artikel kijken, maar de korte samenvatting komt neer op goed en zorgvuldig wassen, het knippen en verzorgen van je haarpunten, het gebruiken van conditioner en het gebruiken van andere goede producten die kunnen helpen, zoals shampoos, haarmaskers en oliën.

Voila. Gun je jezelf het mooiste haar dat ook nog eens gezond is, dan krijg je het, zoals je leest, niet zomaar cadeau. Je zult er wel degelijk iets voor moeten doen, want je haar heeft aandacht nodig. Als je bovenstaande tips toepast kom je in ieder geval al een heel eind. En pas je het goed toe, dan loop je er deze zomer ongetwijfeld bij met een mooie en gezonde haardos. Succes!