‘De Rachel Cut’ komt dit jaar terug, be prepared!

Je hoeft niet per se een onwijze fan van tv-serie Friends te zijn om de ‘Rachel Cut’ te kennen. Deze haarstijl is in de jaren 90 beroemd geworden door celebrity Jennifer Anniston. En sindsdien is het een cult-klassieker die zelfs in het moderne straatbeeld nog vaak terug te zien is. Dit jaar komt de Rachel weer helemaal terug, maar dan in een hybride vorm. Wat de Rachel is en hoe de moderne varianten eruit komen te zien; dat lees je in deze Rachel blog special.

Wat is de Rachel Cut?

Het was haarstylist Chris McMillan, die in 1995 het piece-y gelaagde kapsel creëerde voor Rachel (het karakter van Jennifer Anniston in de tv-serie Friends). Piece-y? Ja, piece-y of ‘piecey’  is een term die wordt gebruikt als delen (‘chunks’) van het haar gescheiden worden om een nonchalante en messy finish te creëren. Jennifer zelf was niet echt weg van dit kapsel (zo lezen we) maar fans hielden ervan. De originele look werd gecreëerd door gebruik van laagjes en face-framing pieces. Dit zorgde voor een ‘geronde en bouncy blowout’ met veel volume. Kijk hieronder maar naar de foto’s; dan weet je meteen wat er hiermee bedoelen.

De Rachel-renaissance

De Rachel cut is helemaal terug en maakt dit jaar een ware comeback. Maar wel met wat moderne twists, want de originele Rachel was behoorlijk high-maintenance. De nieuwe twists zitten ‘m vooral in highlights, korte laagjes en losse pony’s. Wat in tact is gebleven zijn volume en face-framing laagjes, toegepast op halflang haar. De originele Rachel is hier en daar nog wel te zien, maar het zijn dit jaar vooral de moderne varianten die terugkomen. En deze varianten hebben -natuurlijk- ook hun eigen namen. Denk aan ‘de Brachel’, de ‘Sachel’, de Butterfly Cut en de Wolf Cut. En zo zijn er nog veel spin-offs. Het grootste verschil zit ‘m toch wel in de laagjes: ze zijn wat zachter en speelser – afhankelijk van het haartype en de textuur. Het stijlen van de look is op deze manier makkelijker geworden (met of zonder hitte producten). De moderne varianten laten ook net iets meer lengte zien, zodat het beter toegepast kan worden op de individuele gezichtsvorm.

Geen kleur regels maar niet effortless

De originele Rachel van Anniston had sunkissed highlights en face-framing highlights met een sterk contrast. De moderne hybride kleurvarianten kennen echter geen regels wat kleur betreft, alles is mogelijk. ‘Werk gewoon met de kleuren die je hebt en de kleuren die bij je passen’. Ook hier dus alles om deze look makkelijk toe te passen.

De moderne Rachel heeft dus dezelfde vibe, maar dan zo moeiteloos mogelijk! Helemaal moeiteloos is de Rachel Cut natuurlijk nooit, want het draait nog steeds om volume met een soepele en glanzende ‘bouncy’ finish die niet stijl maar ook niet golvend is. 

Wil je zelf ook aan de slag met de Rachel of een moderne variant hiervan? Neem dan contact met ons op, maak een afspraak of loop naar binnen in een van onze salons!