Wat te doen tegen vet haar

Een zo vaak voorkomend probleem bij vrouwen én mannen, met allerlei verschillende oorzaken. Zo kan het aan je genen liggen, hormonen, stress of de producten die je gebruikt voor haarstyling. De meeste oplossingen liggen voor de hand, zoals er zo min mogelijk proberen aan te zitten met je handen. Wij hebben een aantal bruikbare tips bij elkaar gezocht om je te helpen vet haar te voorkomen.

vet haar voorkomen

1. Kussensloop

Vervang je kussensloop regelmatig. Eigenlijk minimaal 1 keer per week moet je van kussensloop wisselen. Je kunt je wel voorstellen dat als je elke nacht ligt te woelen op dat kussen dat er enorm van bacteriën zich verzamelen op datzelfde kussen. Dit maakt je haar natuurlijk sneller vies en vet.

2. Roos

Zeg je vet haar, dan zeg je waarschijnlijk ook roos. Roos ontstaat vaak door een gistinfectie, een infectie die leeft op de talg op jouw hoofdhuid. Door gebruik te maken van anti-roos shampoo’s kun je ervoor zorgen dat het gisten minder wordt. Hoe minder gisten, hoe minder talg jouw hoofdhuid hoeft aan te maken om ze te voeden.

3. Haren wassen

Je wilt er misschien niet aan geloven, maar het is echt beter: Was niet elke dag je haar. Als je het elke dag wast wordt het automatisch vetter, omdat je je hoofdhuid dwingt meer talg aan te maken. Gebruik bijvoorbeeld een droogshampoo zodat je het wassen nog even kunt uitstellen. Je hoofdhuid went hier op een gegeven moment aan, waardoor je ook minder snel het gevoel zult hebben dat je je haren moet wassen.

4. Warmte

Op de momenten dat je je haar wel wast, zorg er dan voor dat je niet met heet water wast. Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt door een grotere productie van talg. Hetzelfde geldt voor de verwarming. Zet deze niet te hoog en trek gewoon een lekkere dikke trui aan in de winter. De hitte van de verwarming droogt je huid uit, ook je hoofdhuid.

vet haar voorkomen

5. Borstelen & kammen

Kijk uit met het borstelen van je haar. Als je vaker dan 1 keer per dag borstelt, zorg je er alleen maar voor dat het haar vettiger wordt, niet glanzender. Je verspreidt als het ware het vet over hele haar. De borstel is vaak ook vies van de vorige borstelbeurten, dus maak hem tussendoor goed schoon. Dat betekent ook alle haren die nog in de borstel verstrikt zitten, weggooien.

Heb je alles al geprobeerd, maar blijft je haar te vettig? Vraag naar jouw specifieke verzorgingstips bij één van onze hairstylisten.

Meer lezen over hairstyling