Zo kun je gezond haar prima (laten) blonderen

Haar blonderen? Voor velen is dit toch een eng iets, want ‘er kan toch best veel mis gaan?’. Ja, dat kan, als je het op de verkeerde manier doet of laat doen. Doe je het op de goede manier, dan zal je haar minder schade oplopen. En dat is juist wat je wilt als je ervoor kiest je haar te blonderen. Je haar moet vooral gezond blijven, met behoud van glans en veerkracht. Gelukkig zijn daar de experts van Haarvisie, die in deze blog special uitleggen hoe je goed kunt blonderen, de kwaliteit van je haar zo goed mogelijk in tact houdt en hoe je je haar -ook na het blonderen- gezond houdt. Lees snel verder!

Wat je eerst moet weten over haar blonderen

Voordat we ingaan op de praktische kant van haar blonderen, is het belangrijk te snappen wat er nu eigenlijk gebeurt bij het blonderen / kleuren van haar. 

Welnu, de kleur van je haardos is in feite een samenstelling van pigment types. Deze pigmenten zijn bekend onder de naam ‘melanine’. Wil je je haar blonderen, dus: laten kleuren of laten verven, dan schilder je als het ware op je kapsel. 

Bij het ontkleuren wordt de melanine losgeweekt, zodat de kleurpigmenten weggaan. De kleur wordt als het ware ‘opengebroken’. Maar bij een goede kleurbehandeling wordt het haar ook netjes afgesloten en verzorgd met de juiste producten, zoals Olaplex.

Bij blonderen wordt het haar opgelicht, maar hiervoor moet het haar eerst ontkleurd worden. Net als bij schilderen moet je er namelijk wel voor zorgen dat het doek schoon en zo neutraal mogelijk is qua kleur, zodat de wenskleur(en) volgens het gewenste effect zichtbaar worden, de verf goed hecht en je zo lang mogelijk kunt genieten van de creatie.

Bij blonderen gelden ook een paar basisprincipes. Zo mag natuurlijk onbewerkt haar nooit teveel opgelicht worden. En heb je haar dat al eerder gekleurd is? Dan kun je het met kleuring alleen donker krijgen, nooit lichter. Wil je tot slot een mooie kleuring? Dan moet er gewerkt worden met contrasten; dus een mengsel van donker en licht. Hierdoor moet het haar sowieso opgelicht worden.

Haar blonderen, kan dat fout gaan?

Nu weet je wat er daadwerkelijk gebeurt bij blonderen en hoe het proces in zijn werk gaat. Maar kan het ook fout gaan? Ja, verkeerd ontkleurd haar kan fout gaan. Misschien heb je het wel eens gezien (hopelijk niet bij jezelf), maar haar kan bij het ontkleuren schade oplopen en leiden tot afgebroken, verbrand of lelijk haar met rare kleurtonen. Wat het nog eens erger maakt is dat haar dat verkeerd ontkleurd is geen pigment meer kan vasthouden. Een kleurcorrectie heeft soms dan ook geen zin meer. 

Daarom is het eerste advies wat wij geven om je haar uitsluitend zelf te blonderen als je echt weet wat je doet. Weet je dat niet, dan moet je naar een goede kleursalon (zoals Haarvisie ;-)) om je haar op de juiste manier te blonderen. Met jarenlange ervaring en een specialisatie in kleurbehandelingen ben je bij ons sowieso aan het juiste adres. Dan weet je in ieder geval zeker dat het niet fout gaat (!)

Wat zijn de do’s en dont’s bij het blonderen van gezond haar?

Laat je goed adviseren, dat is toch wel het allerbelangrijkste. In een goed adviesgesprek wordt in ieder geval door de specialist gekeken naar de volgende zaken:

De kwaliteit van je haar: wat is de staat van je haar? En hoe gezond is het?
Geschiedenis: wat is er in het verleden gedaan met je haar? Vooral op gebied van kleuring.
Omstandigheden: waar wordt je haar in het dagelijkse leven mee geconfronteerd? Is dat – zon, zee, strand en wind? Of zijn er andere zaken waar je haar mee moet dealen?
Geschikte producten: welke producten zijn bij het ontkleuren geschikt voor jouw haar?
Bescherming:  hoe wordt ervoor gezorgd dat het haar tijdens en na een kleurbehandeling optimaal wordt beschermd? Bijvoorbeeld met Olaplex.
Mate van oplichting: hoeveel tinten lichter kan en moet het haar worden?
Nazorg: hoe wordt ervoor gezorgd dat het haar, na de behandeling, thuis wordt verzorgd?

Iedere goede en betrouwbare haarstylist(e) zal bovenstaande zaken in kaart brengen en bespreken voor de behandeling daadwerkelijk plaatsvindt. En twijfel je ergens? Zoek dan rustig verder naar een salon of stylist waarbij je deze twijfel niet hebt. Bekijk hierbij ook zeker de Google Reviews, de socials (met before en after foto’s) en een eventueel portfolio.

Je haar laten blonderen bij Haarvisie

Wil jij genieten van een prachtige haarkleur? Dan ben je bij Haarvisie aan het juiste adres voor het kleuren en blonderen van je haar. Met ruim 25 jaar ervaring en een team van color master experts is Haarvisie met recht een betrouwbare en hoogwaardige Olaplex kleursalon. Wij zijn altijd open, eerlijk en transparant – dus ook als wij je niet kunnen helpen. Maar gelukkig kunnen wij de meeste klanten wel helpen en zijn zij super tevreden over onze expertise. Neem gerust contact op voor een intake of maak online een afspraak voor het haar dat het beste bij jou past!