Welk haarproduct is geschikt voor jou?

Een haarproduct uit de supermarkt of drogist? Of een professioneel haarproduct? Een vraag die we vaak krijgen in de salon is of die professionele haarverzorging- of stylingproducten die wij verkopen wel echt zo veel beter zijn dan de shampoos en conditioners die je zelf bij de drogist haalt. De professionele producten zijn over het algemeen een stuk duurder, wat de vraag oproept of ze ook beter zijn. Want je haar wordt toch ook schoon van shampoo van 2 euro? De inhoudelijke verschillen tussen producten van de drogisterij en de kapsalon zullen we daarom even wat dieper uitlichten.
haarproduct, natuurlijke haarproducten

1. Schadelijke stoffen in het haarproduct uit de supermarkt

Eigenlijk alle haarproducten bevatten de bekende siliconen en sulfaten. Het gekke is dat deze stoffen eigenlijk schadelijk kunnen zijn voor je haar als je de verkeerde variant gebruikt.

  • Zo horen siliconen je haar dikker maken en glans te geven, maar er bestaan twee variaties van siliconen die een zeer verschillend resultaat hebben. De niet oplosbare variant kan namelijk op den duur je haar zwaarder maken en zelfs de haarschacht afsluiten, omdat de haren lastig te reinigen zijn. Dit kan leiden tot droog haar. De oplosbare siliconen zullen daarentegen makkelijk uit te wassen zijn nadat ze hun werk gedaan hebben.
  • Sulfaten zorgen ervoor dat je minder vette hoofdhuid en vet haar hebt en reinigen op deze manier je haar. Maar maakt jouw haarproduct gebruik van zeer agressieve sulfaten dan verwijder je ook de natuurlijke talg die de hoofdhuid aanmaakt die juist je haar gezond houdt.

Zoals je vast al geraden hebt bevatten de producten bij de drogisterij vaak de niet oplosbare siliconen en agressieve sulfaten. De reden hiervoor is dat het minder duur is om deze stoffen te produceren. In de professionele haarproducten wordt echter gebruikt gemaakt van oplosbare siliconen en milde varianten van sulfaten. Deze stoffen zijn duurder, maar hiermee voorkom je schade aan het haar en is het haar makkelijker te ontdoen van deze schadelijke stoffen nadat ze hun werk gedaan hebben.

haarproduct

2. Ingrediënten

Er zit een groot verschil in de soort ingrediënten die in haarproducten van de drogisterij en van de kapsalon zitten. De professionele haarindustrie is constant op zoek naar bijzondere ingrediënten die het haar kunnen herstellen, hydrateren en verzorgen. Dit zijn bijvoorbeeld schaarse ingrediënten zoals argan olie of aloë vera. Vaak worden deze ingrediënten ook nog gemodificeerd in een laboratorium om ze de perfecte werking voor het haar te geven. Al deze research en productie kost uiteraard veel meer geld dan het produceren van de goedkope ingrediënten van de haarproducten bij de drogist. Veel goedkopere shampoo merken adverteren overigens ook met deze ingrediënten, maar bij analyse blijkt er slechts een minimaal percentage van die stoffen in te zitten.

3. Concentraties

Oke de producten van de kapsalon zijn dus duidelijk duurder met een goede reden, maar punt nummer 3 trekt dit eigenlijk weer enigszins gelijk. De producten van de kapsalon bevatten namelijk veel hogere concentraties van hun ingrediënten dan de producten van de drogist. Een druppel van jouw professionele shampoo doet dus veel meer werk dan een druppel van jouw favoriete drogist. Je hebt veel minder van het product nodig om meer resultaat te krijgen. Dus eigenlijk is het verschil in prijs helemaal niet zo groot meer, want je hoeft veel minder vaak nieuwe producten te kopen!

Het meest belangrijk voor de werking van een haarproduct is echter nog altijd de match met jouw haartype. Vraag daarom altijd om advies bij de kapper voor het juiste product. Het is zonde om lukraak dure haarproducten te kopen die niet afgestemd zijn op jouw unieke haartype. Wij verplichten natuurlijk niemand tot het kopen van professionele haarverzorgingsproducten, maar er is in onze ogen niets zo zonde na het uitvoeren van een prachtige kleurbehandeling om het haar vervolgens slecht te verzorgen. Kies je het juiste product dan weten we zeker dat je waar voor je geld krijgt! Koop je je shampoo bij de drogist of supermarkt? Kies dan bij voorkeur voor een sulfaatvrije shampoo met geen of weinig siliconen.

Meer lezen over haarverzorgingsproducten

Kijk voor inspiratie eens naar het Pinterest account van kapsalon Haarvisie uit Rijswijk.