Je haar wassen, doe je dat met of zonder shampoo?

Je haar wassen mét shampoo lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar is dat ook echt zo? Het zou je misschien verbazen, maar shampoo is niet per se goed voor je haar en je hoofdhuid. Het kan daarom soms zelfs goed zijn om je haar (voor langere tijd) niet met shampoo te wassen. Maar wanneer was je dan met of zonder shampoo? Dat lees je in dit artikel!

Shampoo zelf is niet per se slecht

Wil je weten of je je haar met of zonder shampoo moet wassen, dan moet je eerst de werking van je talgproductie en de werking van shampoo helder hebben. In een ander artikel over ‘haar wassen’ zijn we hier dieper op ingegaan. Het komt erop neer dat shampoo absoluut voordelen heeft en effectief kan zijn bij het reinigen van je hoofdhuid en van je haar. Zeker als je haar vies is door invloeden van buitenaf, zoals stof, zand, vuil, enzovoorts. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd maar shampoo moet gebruiken.

Gebruik shampoo alleen als het nodig is

Zijn je hoofdhuid en haar niet vies? Dan hoef je niet per se te wassen met shampoo. Door het wassen met shampoo verstoor je het natuurlijke ritme van je talgproductie. En dat is op zich geen ramp, maar dan moet het wel passen bij je haartype en bij je levensstijl. Weeg daarom zelf goed af of je überhaupt moet wassen en of je daar dan shampoo bij gebruikt.

Sport je bijvoorbeeld regelmatig? Dan is de kans groot dat je daarbij zweet. En dan kan het nodig zijn om je haar vaker te wassen – om vuil en zweet te verwijderen. Maar woon je in een land met een droog klimaat, dan kan te vaak wassen je haar juist uitdrogen en dus ook beschadigen. Je zult dus goed moeten afwegen of je haar echt vies is en (dus) shampoo nodig heeft, of dat je door simpelweg uitspoelen met water ook weer fris bent. 

Heb je een avondje gourmetten achter de rug, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je haar een naar geurtje heeft, maar dat het niet echt vies is. In dat geval kun je je haar prima wassen zonder shampoo.

Nog iets anders om over na te denken voor dames en heren die hun haar gekleurd hebben: wassen met shampoo zorgt er over het algemeen voor dat je minder lang kunt genieten van je kleuring, zeker als je ook nog eens de verkeerde shampoo gebruikt. Heb je gekleurd haar en wil je toch product gebruiken bij het wassen, kies dan juist voor een goede conditioner en spoel het haar gewoon uit zonder shampoo.

Alternatieven voor shampoo

Zoals hierboven te lezen is, kun je conditioner gebruiken als alternatief voor shampoo. Zo verzorg je het haar zonder het met shampoo te wassen. Een andere manier is het wassen met een droogshampoo.

Dus, of je nou wel of geen shampoo moet gebruiken bij het wassen van je haar, hangt af van verschillende zaken. Niet alleen van je haartype en levensstijl, maar ook van je persoonlijke voorkeur. De een wast regelmatig met shampoo, terwijl de ander liever Pooless (zonder zeep of shampoo) wast. Welke methode je ook kiest, luister vooral naar je eigen lichaam en vind een manier van wassen die bij jou past.