Haar wassen? Zo vaak moet je dat doen en deze shampoo gebruik je

Je hebt dit onderwerp vast vaker gelezen of gehoord. Je haar wassen, hoe doe je dat en hoe vaak? Denk aan adviezen als “Iedere dag je haar wassen is niet goed voor je.” of “Hoe meer de shampoo schuimt hoe beter.” Zo zijn er nogal wat feiten en fabels over het wassen van je haar. Steeds meer vrouwen gaan erin mee en besluiten bijvoorbeeld hun haar niet meer te wassen. Het schijnt namelijk dat het haar ‘zichzelf reinigt’ na een tijdje. Wat is hier nou allemaal precies van waar? In dit artikel geven wij voor eens en voor altijd duidelijkheid!

Allereerst: vet haar komt door talg en oliën

De een kan haar (of zijn) haar wassen en föhnen en er een hele week plezier van hebben zonder dat het vet wordt. Bij de ander is het haar de volgende dag alweer vet. Dit is jammer en oneerlijk, maar wel de realiteit. Ben jij de ongelukkige die na een dag alweer vet haar heeft? Geen zorgen, er is hoop.

Je ‘vette’ haar bestaat uit talg en oliën. Talg wordt van nature aangemaakt en hoort in je haar. Talg beschermt de huid en houdt het soepel. Het is belangrijk om te weten dat de talgproductie per mens verschillend is, maar je kunt je eigen hoofdhuid ‘trainen’ op het minder vet worden. 

Wat gebeurt er als ik mijn haar niet meer was?

Er wordt gezegd dat als je je haar een tijdje niet meer wast, je haar niet meer vet wordt. Dit is niet per se waar. Het is beter voor je haar om het minder vaak te wassen, zodat je hoofdhuid hieraan kan wennen. Dit wordt ook wel ‘hoofdhuid training’ genoemd.

Als je – een langere periode – je haar minder vaak wast, zal de talgproductie beetje bij beetje afnemen. Dit kan echter wel maanden duren voordat je enig verschil merkt. En het is niet zo fijn om met ‘vies’ haar rond te lopen. Als je steil en fijn haar hebt, valt dit extra op. 

Daarnaast zal het voor mensen met krullend haar beter uitpakken. Krullend haar is van nature droog, dus als je het een paar dagen niet wast, dan zal dit niet opvallen. Mensen met krullend haar wassen hun haar vaak een keer per week. Sommigen zelfs 1 keer in de twee weken. Tussendoor gebruiken zij wel een conditioner om het haar te verzorgen en om een frisse geur achter te laten. 

Ga jij de uitdaging aan om het wassen van je haar uit te stellen?
Dan zijn deze 3 tips belangrijk:

– Raak je haar zo min mogelijk aan. Hoe meer je het borstelt of met je handen door je haar heen gaat, hoe meer je het vet van je hoofdhuid verspreid door je haar.

– Gebruik zo min mogelijk olie en serum. Deze maken het haar wat vetter. Gebruik dit alleen in de punten.

– Gebruik tussendoor droogshampoo. Dit is een oplossing voor vet haar en geeft ook nog eens volume. 

Wanneer moet ik mijn haar wassen? 

Er is geen ‘standaard advies’ over wanneer je je haar moet wassen. Dit is bij iedereen verschillend. Het is afhankelijk van je haartype en welke keuzes je dagelijks maakt bij het steilen van je haar. 

Je wast je haar wanneer het vet en vuil aanvoelt of als het minder aangenaam ruikt. Gezellig gegourmet met de familie of ben je een avondje uit geweest? Je haar zal dan minder lekker ruiken. Een goede reden om het haar te wassen en op te frissen.

Toch hoef je het haar niet dagelijks te wassen. Bij dik haar met weinig talg, kun je het wassen het beste zo lang mogelijk uitstellen. Ook mensen met droog of krullend haar kunnen best een aantal wasbeurten overslaan. Maar heb jij fijn haar of sport jij dagelijks? Dan kun je je haar wel dagelijks een opfrisbeurt geven. 

Wat doet shampoo nou eigenlijk voor je haar? 

Shampoo opent de haarschubben en reinigt het haar en de hoofdhuid. Shampoo verwijdert de natuurlijke talg (vet), stylingproducten en ander vuil. Er zijn shampoos die een sterk reinigende werking hebben en shampoos die wat milder zijn.

Meestal is een sterk reinigende shampoo overbodig. Deze zorgen er vaak namelijk juist voor dat het haar te sterk wordt ontvet, waardoor je hoofdhuid extra talg gaat produceren. Hierdoor wordt het sneller vet en moet je je haar vaker wassen. Kies daarom voor een shampoo die bij jouw haartype past. Wij adviseren je graag! 

Op deze manier was je je haren het beste 

Heel simpel. Was je haren zorgvuldig en schrob niet te hard. Als je je hoofdhuid te stevig schrobt activeer je de talgklieren. Laat de shampoo zijn werk doen. Breng de shampoo voornamelijk aan op de hoofdhuid en vergeet de nekpartij niet. Tijdens het spoelen glijdt de shampoo vanzelf door de haarlengtes heen. Schuimt het haar? Dat is een teken van schoon haar. Gebruik verder altijd een conditioner. Deze zorgt ervoor dat de haarschubben weer sluiten. Af en toe van shampoo wisselen kan ook geen kwaad; soms heeft je haar andere behoeftes. 

Tip! Was tijdens het douchen eerst je haar met shampoo en conditioner en daarna pas je lichaam en gezicht met zeep en gezichtsreiniger. Op deze volgorde verwijder je de resten van de shampoo van je huid. 

Welke shampoo moet ik gebruiken? 

Wat is nu eigenlijk een goede shampoo en wat onderscheidt een slechte shampoo van een goede shampoo? Je krijgt waar je voor betaalt. Goedkopere shampoos bevatten sterk reinigende middelen en chemicaliën. Die kunnen irriterend zijn voor de hoofdhuid. Een duurdere shampoo bevat doorgaans ingrediënten van hogere kwaliteit waardoor je betere resultaten boekt. Je hoeft hier minder van te gebruiken dus gaat de shampoo ook nog eens langer mee. 

Soorten haartypen Bijbehorende shampoos
Droog haar Sebastian Hydre Shampoo, Agadir Argan Oil Shampoo, Hv3 Moisture Shampoo, Keratherapy Moisturizing Shampoo
Fijn haar Sebastian Volupt Shampoo, Agadir Volumizing Shampoo, Hv3 Volume Shampoo, Keratherapy Volumizing Shampoo
Blond geverfd haar Sebastian Penetraitt Shampoo, Keratherapy KeratinFixx Repair Shampoo, Hv3 Blonde Shampoo
Gekleurd haar Color Wow Color Security Shampoo, Sebastian Color Ignite Shampoo, Agadir Argan Oil Shampoo, Keratherapy Moisturizing Shampoo
Beschadigd haar Sebastian Penetraitt Shampoo, Keratherapy KeratinFixx Repair Shampoo
Gevoelige hoofdhuid Agadir Argan Oil Shampoo
Krullend haar Agadir Argan Oil Shampoo, Keratherapy Moisturizing Shampoo
Vet haar Sebastian Trilliance
Normaal haar Vrijwel alle merken.

Advies nodig? Wij helpen je graag. Wij hebben een groot assortiment aan shampoos in onze salon. Denk aan deze blog als je je haar de volgende keer weer gaat wassen!