6 claims over haargroeimiddelen: feiten of fabels?


De meeste vrouwen (en tegenwoordig ook steeds meer mannen) willen hun haar laten groeien. Gemiddeld groeit haar een centimeter per maand. Dit is voornamelijk genetisch bepaald, maar er zijn wel een aantal tips en tricks die regelmatig voorbij komen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet en uitgezocht of ze écht werken.

1. ‘De shampoo die je gebruikt heeft invloed op de haarlengte’

Er zijn talloze shampoos en serums te verkrijgen die de haargroei zouden moeten stimuleren. De werking hiervan is echter nooit aangetoond. De verschillende producten bevatten stimulerende ingrediënten zoals guarana dat de haarzakjes en de bloedsomloop van de hoofdhuid stimuleert, keratine dat de haarvezels voedt en lipiden die de celvernieuwing van de hoofdhuid stimuleren. Maar helaas: volgens experts kan een behandeling aan de buitenkant de celprocessen niet veranderen.

2. ‘Haargroei pillen kunnen het haar laten groeien’

Er zijn diverse haargroei pillen op de markt. De twee bekendste zijn finasteride en dutasteride. De werking van deze pillen is uitvoerig onderzocht en bewezen door experts. Dankzij de werkzame stoffen wordt de haarcyclus verlengd. De haren worden er dikker van, vallen minder snel uit en blijven langer groeien. Maar let op: gebruik alleen pillen in overleg met je huisarts. 

3. ‘Lasertherapie is het beste haargroeimiddel’

Op internet kun je draadloze laserhelmen bestellen die de haargroei zou stimuleren en haaruitval zou verminderen door middel van laserlicht. Je dient de helm twee keer per week te gebruiken. Volgens de experts is dit een feit! Bij gebruik van meer dan drie maanden zou je een verschil moeten kunnen zien. Overleg met een specialist voordat je dit soort behandelingen zelfstandig uitprobeert. Je kunt dit ook in een salon laten doen – en dat is misschien ook verstandiger. Btw: binnenkort is deze behandeling ook beschikbaar bij Haarvisie! Neem contact op voor meer info!

4. ‘Voedingssupplementen zijn de ideale haargroeimiddelen’

Voedingssupplementen met vitaminen zoals vitamine B8 zouden voor de juiste bloedtoevoer naar de hoofdhuid zorgen. De invloed ervan wordt betwist, maar hierbij geldt natuurlijk het motto “Baat het niet dan schaadt het niet”. Als je teveel vitaminen binnenkrijgt, worden ze vanzelf door het lichaam uitgescheiden. Het is dus best de moeite waard om te proberen of deze methode voor jou werkt. Ook mineralen zoals ijzer zouden invloed hebben op de celvernieuwing van het haar. Probeer bijvoorbeeld deze gummy’s.

5. ‘Je voedingspatroon heeft een effect op je kapsel’

Dit is absoluut een onbetwistbaar feit. Alleen van binnenuit kun je de natuurlijke processen in je lichaam echt veranderen. Eet dus zo min mogelijk vetten en suikers, en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten en vitaminen binnen krijgt door voor de juiste ingrediënten te kiezen. Je leest er hier meer over.

6. ‘De geur van sandelhout zorgt voor een volle bos haar’

Enige tijd geleden hebben wetenschappers ontdekt dat de geur van sandelhout een geweldig haargroeimiddel zou kunnen zijn. De huidcellen van de hoofdhuid maken in een omgeving met sandelhoutgeur namelijk meer van het stofje aan dat ervoor zorgt dat je haren langer doorgroeien en dat de haarzakjes langer blijven leven. Maar voordat je de wierook of geurkaarsen aansteekt: dit effect is alleen nog maar bewezen op testcellen in het laboratorium. Ook de veiligheid van synthetisch sandelhout is nog niet aangetoond. Nog even afwachten dus!

Conclusie

Er zijn veel feiten en fabels rondom haargroei, zoals je hierboven hebt gelezen. We raden daarom aan niet te ver door te slaan. Kijk eerst wat je zelf kunt doen, bijvoorbeeld door eten, drinken en slaap. Hier hebben we een artikel voor je met tips om je haar sneller te laten groeien. En wil je dan toch een stapje verder gaan, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.