Wat zijn freelights precies?

In de kapperswereld bestaan ontzettend veel vaktermen. Zo worden er verschillende termen gebruikt als het gaat om haarstijlen, maar ook als het gaat om haarkleuring (haar verven) zijn er veel vaktermen voor kleurtechnieken. Freelights is ook zo’n term, waar vaak vragen over worden gesteld. Veel mensen weten niet precies wat freelights zijn. In dit artikel geven we uitleg!

Wat zijn freelights?

Allereerst: wat zijn freelights nou precies? Als men het heeft over freelights, gaat het om een kleurtechniek, waarbij er een overloop is van donker (aan de bovenkant) tot steeds lichter in de punten.

Het gaat bij freelights niet om de hele haardos, maar echt om plukken haar. Freelights zijn bedoeld om een natuurlijke look te behouden dan wel krijgen. Om de look zo natuurlijk mogelijk te houden worden niet alle lengtes en punten in het haar gekleurd. Hierdoor lijkt het alsof je haar is opgelicht door de zon. Freelights zou je kunnen vergelijken met een balayage techniek, maar dan iets minder intensief. 

Verwarringen met andere kleurtechnieken

De techniek achter freelights wordt nog wel eens verward met andere kleurtechnieken. De voornaamste techniek – waarmee freelights wordt verward – is die van highlights. Het lijkt misschien op elkaar, maar highlights worden aangebracht vanaf de hoofdhuid tot in de punten (geen overloop van donker naar licht).

Highlights zijn, in tegenstelling tot freepainting, fijne plukken. Ook zal de uitgroei bij highlights sneller opvallen als bij freepainting. 

Een andere techniek die wordt verward met freelights is die van de balayage. Bij een balayage wordt de kleur heel creatief ingezet en dit kan op verschillende manieren. Er worden vaak ook folies bij de contouren geplaatst. Haarcontouring zit vaak bij een balayage inbegrepen. Het voordeel van balayage is dat er bijna geen uitgroei (zichtbaar) is, net zoals bij freelights. Een balayage is wel iets intensiever, dus het resultaat is beter zichtbaar. 

Tot slot

Freelights zijn bedoeld om meer diepte en dimensie toe te voegen aan het haar. Wij gebruiken de freelight techniek daarom ook vaak om een face framing (contouring) te maken. Meer weten over freelights? Of direct een intake doen of (eerste) afspraak maken voor jouw freelights-behandeling? Neem contact met ons op, bijvoorbeeld via WhatsApp!