Waarom wordt mijn haar zo snel vettig? + Zo fix je het!

Word je een beetje depri van je vettige haar? Wanneer je hoofdhuid vettig is, is het vaak moeilijk te weten wat je moet doen. Moet je meer wassen? Moet je minder wassen? Moet je een andere shampoo gebruiken? Tja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daarom hebben we een special geschreven om jullie hoofdhuid weer in balans te krijgen, ongeacht de oorzaak van je vettige haar. Volg onze tips om weer dat gevoel te krijgen van fris, schoon en handelbaar haar!

Maar eerst, hoe ontstaat vettig haar?

Net als bij pluishaar, zijn er zoveel mogelijke oorzaken van vettig haar. Het kan komen door je genen, door de producten die je gebruikt, door onregelmatig wassen, door eten en drinken en ga zo maar door. Je kunt zelfs ervaren dat je hoofdhuid vettig wordt als het buiten warm is of wanneer je hebt gesport. Gebeurt het bij sport, dan komt het omdat zweet de balans verstoort en je roots vettig achterlaat. Anyways, er zijn dus verschillende oorzaken. Wij geven je in de rest van dit artikel maar liefst 5 tips zodat je je haar weer in balans kunt krijgen.

  1. Gebruik een shampoo die diep reinigt

Kijk eens goed naar de shampoo die je gebruikt. Is dit een zware formule? Dan kan het helemaal geen kwaad om een keer in de week een verfrissende spoeling te doen en diep te reinigen met een shampoo zoals die van Wella; INVIGO Aqua Pure Purifying Shampoo. Dit is een uitstekende keuze om je hoofdhuid te reinigen en opgebouwde resten van je vorige product(en) te verwijderen. Ook een ideaal product als je wax, gel, lotion(s) of olie gebruikt om je haar te stylen. Wil je na het gebruik van de Aqua Pure nog een stapje verder gaan? Dan kun je nog een shampoo gebruiken die bij je haar past. Zo kun je voor volumineus haar gaan voor de INVIGO Volume Boost Bodifying Shampoo, en voor krullen en golvend haar; de NutriCurls Micellar Shampoo. 

  1. Gebruik een lichte conditioner mid-lengtes en puntjes

Hou conditioners zoveel mogelijk weg van je haarwortels en hoofdhuid. Gebruik het alleen voor je mid-lengtes en eindjes. Op deze manier voorkom je teveel hydratatie op een hoofdhuid die op zichzelf al vettig is. Gebruik een licht product, zoals Elements Renewing Conditioner. En heb je een dag waarop je een extra boost wilt, behandel je punten dan met Elements Renewing Mask.

  1. Werk overtollige olieen weg met een kleimasker

Ja, het klinkt misschien als een flink karweitje, maar het valt mee en eerlijk is eerlijk; je vettige hoofdhuid verdient gewoon aandacht, net als je gezicht. Dus wees niet bang om te gaan voor een intensieve behandeling. Gelukkig kun je dit zelf doen, bijvoorbeeld met de Elements Purifying Pre-Shampoo Clay. Deze klei absorbeert overtollige talg, waardoor je vettige hoofdhuid weer in balans wordt gebracht. Je hoeft het maar een keer per week te gebruiken (voordat je shampoo inbrengt). Doe het bijvoorbeeld iedere zondagavond, zodat je iedere keer klaar bent voor de week die voor je ligt.

  1. Pas je wasschema aan

Was je je haar iedere dag, dan heb je je hoofdhuid misschien onbedoeld ‘getraind’ om vettig te zijn. Iedere keer wanneer we ons haar wassen, stimuleren we de talgklieren, die olie produceren om je hoofdhuid te beschermen. Hoe meer we wassen, des te sterker de stimulatie, dus teveel wassen kan zorgen voor vettiger haar (in plaats van schoner haar). De talgklieren worden trouwens ook getriggerd door extreme temperaturen, dus of heel koud of heel warm. Hou hier dus ook rekening mee tijdens het douchen.

  1. Gebruik lichte en effectieve stylingproducten

Heb je een vettige hoofdhuid, ruil styling crèmes en olie dan in voor lichtere producten die hetzelfde effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan lotions en mouses die een non-sticky hold bieden van wortel tot punt. Hier zijn veel producten voor, waar wij als Haarvisie ook binnen ons eigen merk (HV3) veel opties voor hebben. Wil je hier meer over weten, vraag er dan naar in een van onze salons. Ook Wella heeft hier handige producten voor zoals de EIMI Perfect Me (een lotion die het haar zacht en handelbaar maakt) en de EIMI Ocean Spritz, voor een ‘sea-breezy’ textuur.

  1. Maak je borstels en tools regelmatig schoon

Nog een laatste tip, nu we toch bezig zijn. De tools die je door je haar heen haalt (haarborstels, stijl- en krultangen), nemen ook productresten, talg en vuil op. Dit blijft er dan op zitten. Met het gevolg dat als je deze ‘vieze’ tools weer gebruikt, je haar het weer opneemt. Maak je materiaal daarom goed schoon, bij voorkeur zelfs iedere 2 of 3 weken. Reinig ze goed en laat ze goed drogen voordat je ze weer gebruikt. 

Voeg bovenstaande tips toe aan je dagelijkse hoofdhuid- en haarverzorgingsroutine en zeg maar dag tegen vettig haar, voor eens en voor altijd!