Sollicitatiegesprek? Zo ga je succesvol gekleed

Het allerlaatste waar je je bij een sollicitatie druk om wilt maken, is of je wel de juiste kleding draagt. Maar waar moet je als man beginnen in een tijd waar dresscodes steeds minder belangrijk worden? Daarom bieden we je een paar handvatten om er op je allerbest uit te zien tijdens een sollicitatie.

  • Kleed je voor succes, maar kleed je niet te succesvol

Probeer tijdens je gesprek nooit de indruk te wekken dat er voor jou geen noodzaak is om te werken. Laat je platina horloge, gouden manchetknopen en powerdas dus maar thuis. Die tijd komt nog wel in de boardroom.

  • Draag iets neutraals

Je moet tijdens een sollicitatie namelijk niet te protserig overkomen of je gesprekspartner het gevoel geven dat je wel heel erg je best doet. Als je bij een bank werkt is het logisch dat je een pak aandoet. Zit je in de creatieve industrie, dan kan een jasje al meer dan voldoende zijn.

  • Kijk wat de kantoordresscode is

Als twijfelt tussen een pak of een meer casual variant is een stiekem bezoek aan je toekomstige werkplek een idee. Kijk bijvoorbeeld eens tijdens lunchtijd hoe de beter geklede medewerkers er bijlopen. Kopieer hun stijl en doe het beter. Dat maakt het voor degene die het gesprek afneemt ook makkelijker om jou al in het bedrijf te zien.

  • Draag geen zwart pak

Tenzij je voor begrafenisondernemer solliciteert. Grijs en blauw zijn betere opties en zien er schappelijk uit bij het gros van de huidtinten. Ben je wel trendgevoelig? Probeer dan eens een donkergroen pak.

  • Match je sokken met je broek

Hierbij geldt de regel dat je in dezelfde kleursoort moet denken. Best leuk die kekke kleurtjes die je normaal draagt, maar als je voor een stijve verzekeraar aan de slag gaat, is het wellicht een minder handige keus.

  • Ontwijk de spijkerbroek

Hoe laagdrempelig je toekomstige werkgever ook mag zijn, met een spijkerbroek maak je je er wel heel makkelijk van af. Het hele seizoen door zie je immers kantoorklerken in jeans. Kies daarom voor een stijlvolle chino.

Tot slot…

Een wit overhemd doet het altijd goed!