Nieuwe schoenen kopen?

De volgende tips geven je handige aanwijzingen voor het kopen van je volgende paar schoenen. Naast de juiste schoenmaat en breedte, optimale pasvorm en het gebruik van materialen van hoge kwaliteit voor tong, voering en zool, zijn er een aantal belangrijke factoren voor selectie en kwaliteit. We willen dat je zo lang mogelijk comfortabel blijft in je schoenen.

  • Het belangrijkste advies eerst

De schoenen moeten passen bij de vorm van je voet, en niet andersom. Daarom moet een nieuwe schoen perfect passen bij de lengte en breedte van je voet. Het belangrijkste is dat je tenen voldoende ruimte behoeven (ze verschuiven ongeveer een halve centimeter tijdens het lopen). Dat is niet het geval voor de hakken, deze moeten stevig op de plek gehouden worden.

  • Schoenen kopen die goed zitten

Volgens onderzoek van het Duitse Schoen Instituut, koopt bijna 80% van de Duitse populatie schoenen die niet goed passen. Dit is een ongelooflijk hoog cijfer. Hoewel vrouwen de neiging om schoenen te kopen die te klein zijn, kopen mannen schoenen die te groot zijn.

  • Neem de tijd als je schoenen koopt

Check ook de binnenkant van de schoenen voor stiksels die vervelend kunnen zitten en bobbels of harde stukken. Veel schoenfabrikanten voeren de schoenen niet geheel om kosten te besparen.

  • Een flexibele zool is een must

Wanneer je de juiste maat en breedte van de schoen hebt gevonden moet je letten op de zachtheid van het leer en de flexibiliteit van de zool. Flexibel betekent: de zool kan buigen. Veel mensen verwarren zich in de flexibiliteit van de zool en de zachtheid van de binnenvoering. Doe daarom de ‘buigtest’. Als je de schoen buigt (de punt van de schoen richting de hak) en de schoen veranderd in een ‘V-vorm’ dan is de flexibiliteit uitmuntend.

  • Pas beide schoenen

Voeten hebben bijna nooit dezelfde lengte en breedte. Mensen die rechtshandig zijn hebben meestal een dominante rechtervoet, die dan ook groter is dan de linker. Voor linkshandige mensen is dit natuurlijk andersom. Pas daarom beide schoenen wanneer je schoenen gaat kopen. Bovendien: schoenen worden langer en breder naarmate ze ouder worden. Hierdoor kan de schoenmaat veranderen, houdt hier rekening mee als je schoenen kopen. Als een schoen past, dan maakt het niet uit welke maat de schoen heeft.

  • Het tijdstip waarop je koopt is van belang

Je voeten veranderen gedurende de dag van vorm en maat, vooral op hete zomer dagen wanneer je voeten kunnen zwellen. Het is daarom verstandig om schoenen in de avond te kopen, en van tevoren een stukje te joggen, zodat je voeten de ‘werktemperatuur’ bereiken en een beetje opzwellen, voordat je schoenen aandoet.