Er zijn vier technieken die je kunt toepassen. De lengte is altijd hetzelfde: op of net boven de enkels. Hieronder lichten we de vier technieken toe.

De opgerold broekspijp

Een basic optie die vooral goed werkt met chinos. Je rolt de broekspijp simpelweg een paar keer om tot ‘ie net boven je enkel terechtkomt. Hoe strakker de broek, hoe dunner de opgerolde rand. Een losse roll oogt meer casual.

De Pin Roll

Deze techniek is vooral populair bij sneakerheads. De pin roll zorgt voor een wat scherpere verschijning. Je vouwt de overgebleven stof aan de onderkant van je broek samen, vóór je de broek oprolt. Hierdoor komt je broek extra strak om je enkel te zitten. Deze techniek werkt vooral goed met wat stroevere stoffen, zoals een jeans. Een bijkomend voordeel is dat het omgerolde stuk een andere kleur heeft, wat het net allemaal wat spannender maakt.

De turn-up

Voor een meer formele outfit kan een enkele omvouw goed werken. Dankzij deze techniek kun je iets meer lucht toelaten tijdens warme dagen, zonder in te leveren op klasse. Hoewel je deze vouw handmatig kunt creëren, is de kans groot dat – door flexibiliteit van de stof – de broek weer inzakt. Een kleermaker kan ze subtiel permanent vastzetten.

De crop

Sinds mannen niet meer schromen om hun enkels aan de wereld te etaleren, besloten fabrikanten om het harde werk al voor ons te doen. Zomerse broeken worden steeds vaker ingekort, zodat onze enkels alle ruimte krijgen. Het nadeel is dat er geen omvouw zichtbaar is, waardoor een deel van het effect verdwijnt.

Welke sokken kies je?

Je kunt er voor kiezen om geen sokken te dragen, maar dan neem je wel het risico op zweetvoeten en blaren. Kies liever voor onzichtbare sokken (de laagste soort) met een rubberen grip aan de onderkant, zodat ze niet wegglijden.