Irritatie na het scheren

Veel mannen hebben last van irritatie na het scheren. Zonde en heel vaak ook onnodig. De meeste problemen ontstaan doordat er niet genoeg tijd genomen wordt om goed te scheren.

Alles moet snel…snel….snel en dit kan juist niet met scheren. Ook het gebruik van slechte scheermesjes zorgen voor veel problemen.

Als je normaal gesproken een egale huid hebt, spreken we eigenlijk niet van puistjes. Het zijn namelijk niet echt puistjes maar ontstekingen van de haarzakjes ook wel ‘folliculitis’ genaamd.  Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar. De haartjes groeien dan namelijk niet netjes naar buiten maar krullen in het haarzakje of onder de huid, waardoor de bultjes ontstaan. Dit geeft dan rode scheerbultjes en een jeukend en/of irriterend gevoel. Als je regelmatig last hebt van “puistjes” na het scheren dan kan het betekenen dat je niet goed scheert of dat je gewoon pech hebt en aanleg hebt voor folliculitis.

Het allerbelangrijkste is tijd! Neem de tijd om goed te scheren en maak er geen haastklus van. Ook het gebruik van het juiste scheermes is heel belangrijk.

Goed scheren

  1. Reinig je huid en maak je gezicht nat met warm water (heb je veel de tijd, gebruik dan een hot towel)
  2. Breng een pre-shave aan op het gedeelte wat je wilt gaan scheren. Een pre-shave beschermt je huid tegen het mes.
  3. Zeep je gezicht in met een goede scheerzeep en scheerkwast of gebruik een scheerolie. Dit kan dus gewoon gebruikt worden over de pre-shave. Mocht je alleen je contouren van je baard willen bijwerken, dan is het gebruik van een pre-shave voldoende.
  4. Begin met scheren op de wangen en scheer richting de kin (dit is met de haargroeirichting mee). Kijk in je nek goed naar de haargroei en scheer ook daar met de haargroeirichting mee. Vergeet niet om tijdens het scheren je mes schoon te spoelen met water. Hierdoor blijft je mes mooi over de huid glijden.
  5. Mocht je geen gevoelige huid hebben dan kan je na stap 4 tegen de haargroeirichting in scheren. Maak je gezicht opnieuw nat en breng een nieuwe laag scheerzeep of olie aan. Scheer nu tegen de haargroeirichting in voor een super glad scheerresultaat. Nogmaals deze stap alleen doen als je geen gevoelige huid hebt, anders krijg je dus wel last van irritatie en/of ontstekingen “puistjes”.
  6. Maak je gezicht schoon en gooi een plens koud water over je gezicht of leg een ijskoude handdoek over je gezicht. Hierdoor ontspant en sluit de huid, waardoor je ook weer minder last krijgt van irritatie.
  7. Breng vervolgens een aftershave balm aan of een verzorgende dagcrème.
  8. Heb je een baard en heb je alleen de contouren gedaan, breng dan vervolgens ook een baardolie aan.

Scheerproducten hoeven niet duur te zijn. Professionele Proraso scheerproducten zijn bij ons in de salon verkrijgbaar vanaf: € 5,-.

Ook verkopen wij heerlijke verschillende soorten baard olie’s. Aarzel niet om advies te vragen! Wij helpen je graag.