Waarom heb ik gespleten haarpunten?

Droog en dof haar..dan heb je hoogstwaarschijnlijk gespleten haarpunten. Heel vervelend en er valt weinig meer aan te doen dan om de punten eraf te knippen. Hoe komen ze toch elke keer zo snel gespleten? Wij leggen je graag uit hoe dit veroorzaakt wordt, maar vooral ook hoe je het kunt voorkomen!

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor jij telkens gespleten haarpunten hebt. Ten eerste kan het veroorzaakt worden door te veel borstelen of door elke dag gebruik te maken van een hete föhn of andere stylers die met hitte werken.Schermafbeelding 2016-07-27 om 10.10.38

Voorkomen is beter dan genezen!

Eenmaal gespleten, dan zit er niets anders op dan naar de kapper te gaan om ze af te knippen. Hoe langer je haren, hoe ouder de haarpunten ook zullen zijn. Daarnaast is lang haar veel gevoeliger voor gespleten haarpunten omdat het langs je rug en schouders beweegt. Probeer je je haar juist langer te laten groeien, dan is knippen natuurlijk het laatste wat je wilt doen. Daarom volgen nu een aantal tips om gespleten haarpunten te voorkomen!

Tips

  1. Gebruik ten eerste niet te vaak hete stylers om je haar in model te brengen. Laat je haar gewoon uit zichzelf drogen en probeer daarna zoveel mogelijk de koele instelling te gebruiken en hem niet hoger dan 180 graden te zetten. Vergeet niet om vooraf een verzorgend product te gebruiken die je haar kan beschermen tegen de hitte.
  2. Heel mooi al die haaraccessoires, maar funest voor je haar wanneer je ze probeert te verwijderen. Gebruik dus zo min mogelijk elastiekjes, klittenband of metalen klemmen in het haar of wees heel erg voorzichtig dat je niet aan je haar trekt als je ze probeert te verwijderen. Wil je toch een elastiekje gebruiken? Gebruik dan elastiekjes zonder metaal.
  3. Gebruik geen producten in je haar die op alcohol zijn gebaseerd. Deze producten zorgen er juist voor dat je haar uitdroogt.
  4. Nat haar is een stuk kwetsbaarder dan droog haar. Haal voorzichtig de knopen uit je haar als je onder de douche vandaan komt, maar wacht met het uitvoerig doorkammen totdat je haar droog is.
  5. Gebruik een haarborstel van natuurlijk materiaal in plaats van goedkoop plastic. Dit maakt echt een groot verschil voor de gezondheid van je haar.
  6. Je voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van je huid en haar. Lees onze blog over voeding voor gezond en glanzend haar (link) voor meer informatie over de juiste voeding.
  7. We raden aan om elke 6 weken naar de kapper te gaan om je haarpunten te laten knippen. Wanneer je gespleten punten hebt, zullen ze namelijk je haar alleen maar nog dieper beschadigen. Ben je op tijd? Dan hoef je maar een klein stukje af te knippen om je haar gezond te houden.
  8. En een paar tips voor deze zomer! Gebruik een sun protection spray om je haar te beschermen tegen de zon. Ben je van plan veel tijd te spenderen in het zwembad? Spoel dan zo snel mogelijk je haar weer uit na je duik om het chloor uit je haar te spoelen. Als je dit chloorwater elke keer laat opdrogen in je haar krijg je namelijk gegarandeerd gespleten haarpunten. Nog een manier om je haar te beschermen tegen chloor: Was je haar voordat je de zon ingaat en gebruik een conditioner of masker. Dit sluit het haar af waardoor er minder zout en chloordelen in het haar terecht komen!