Het wereldwijde rare fenomeen: rood baardhaar, maar geen rood haar?! Waarschijnlijk kent iedereen wel zo iemand, of misschien heb je het zelf wel. Maar was je er ook al achter hoe dit eigenlijk kan?

Genen voor rood baardhaar

Haarkleur blijkt genetisch gezien ingewikkeld. Er is niet één gen dat dominant is over de rest, maar de genen beïnvloeden elkaar. Genen kunnen bij iedereen op een andere manier tot uiting komen. Daardoor ontstaan er vele mogelijkheden, waaronder de optie dat de kleur van het haar op je hoofd verschilt van de kleur van okselhaar, schaamhaar of baardhaar.

Oke, dus je genen bepalen dat je rood baardhaar hebt maar geen rood haar. Maar genen krijg je toch van je ouders? Zeker, maar ook van je grootouders en verdere voorouders. Het kan dus voorkomen dat je een haarkleur krijgt die je ouders totaal niet verwacht hadden. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je van de melkboer bent, het kan prima dat jij een andere kleur haar hebt dan je ouders.

Het verschil tussen geheel roodharig zijn en alleen een rode baard zit hem in het feit dat aan de ene kant van de familie het rode pigment wel in de genen zit en bij de andere kant niet. Je hebt altijd beide kanten nodig om volledig roodharig te zijn. Is dit niet het geval dan zal het rode haar zich maar deels laten zien, bijvoorbeeld..in je baard of snor!

En nu?

Echt bewezen is het echter allemaal niet. Aangezien je er verder geen hinder van zou moeten ondervinden hebben wetenschappers het nog nooit tot in de puntjes uitgezocht.

Gelukkig is het super sexy en raden wij je aan je rode baard lekker te laten staan, dat bewijzen ook de volgende celebrities:

rood baardhaar

rood baardhaar

rood baardhaar