Het juiste ‘dieet’ voor gezond en glanzend haar

Je hebt allerlei middeltjes geprobeerd maar je krijgt maar niet het glanzende haar waar je zo op had gehoopt? De basis van gezond en glanzend haar is niet die dure wondershampoo of conditioner die je in de kast hebt staan. Gezond haar begint bij iets veel simpelers, namelijk dat wat je elke dag klaarmaakt in de keuken, je voeding. Gezond haar ontwikkel je van binnen uit met gevarieerde voeding, de juiste vitaminen en eiwitten. Versterk je haarcellen door het juiste voedingspatroon en gebruik de shampoo en conditioner om je haar te onderhouden.

haarvisie-blog-gezond-haar1

Maar wat moet je eigenlijk allemaal eten volgens dit ‘dieet’  en wat moet je juist voorkomen?

De meest bekende tip is dat je voldoende water moet drinken. Daarnaast moet je je haar voeden door middel van de juiste vitamines (vitamine C, H, A en IJzer). Deze vitamines vind je vooral terug in de volgende voeding:

1. Vis (met name zalm bevat essentieel vetzuren)
2. Vlees/Gevogelte
3. Eieren
4. Peulvruchten
5. Noten en amandelen
6. Donkergroene groenten (bv. spinazie)
7. Citrusvruchten
8. Granen

Vegetariër? Vervang dan de vis en het vlees door 2 eetlepels sesamzaad per dag. Daarnaast bevatten tofu en tempeh ook veel proteïne.

Dit betekent overigens niet dat je de hele dag alleen maar eieren moet gaan eten in de hoop dat je haar dan zijn glans terugkrijgt. Het gaat juist om de balans in je voedingspatroon waarbij er zowel aan de proteïnen als de koolhydraten wordt gedacht. Je kunt je dieet zelfs nog aanvullen met producten op basis van aminozuren, die je kunt krijgen bij de apotheek of de drogisterij.

Wat moet je absoluut niet doen? Volg geen gekke crashdiëten waarbij je weinig tot niets eet, want die zorgen er juist voor dat je lichaam uit zijn ritme raakt met als gevolg haaruitval. Naast voeding is ook stress een belangrijke factor in de gezondheid van je haar. Je lichaam gebruikt namelijk de eiwitten die je eigenlijk nodig hebt voor je gezonde haar om het anti-stresshormoon cortisol aan te maken zodat je normaal kunt functioneren.

Niet alleen je haar zal baat hebben bij dit ‘dieet’, maar je gehele lichaam zal er van profiteren. Vooral je nagels zullen sneller groeien en minder snel breken. Het beste dieet voor jouw beauty dus!