Super irritant, pijn aan je haar. Sommige mensen hebben er regelmatig last van, terwijl anderen er nooit last van hebben gehad en zich ook niet voor kunnen stellen hoe dit voelt. Bij haarpijn voelt het een beetje alsof er constant aan de haren wordt getrokken…AUW. Haarpijn heeft ondertussen zelfs een wetenschappelijke naam gekregen, namelijk trychodynia. In de meeste gevallen begint het na het dragen van een staart of knot of na het dragen van een muts of pet. Het is een gekke pijn die je niet echt kan duiden. Waar komt het vandaan en hoe stop je het?

  

Hoe ontstaat haarpijn?

Helaas is er nog geen duidelijk onderzoek naar gedaan, maar er zijn verschillende theorieën over die haarpijn die je voelt. Sommigen zeggen dat het komt door ontstoken haarzakjes, maar dat zou dan ook aan de buitenkant zichtbaar moeten zijn en verklaart dus niet de onzichtbare haarpijn die we wel eens voelen. De meest geaccepteerde theorie is dat de spiertjes die aan elk haarzakje verbonden zijn samentrekken en de pijn veroorzaken. Een strakke staart zou ervoor zorgen dat de spiertjes gespannen worden.

Een hele andere theorie richt zich op psychologische problemen, zoals stress. Er is bewezen dat haarpijn namelijk vaker voorkomt bij mensen met dergelijke problemen. Door spanning worden onbewust ook de haarspiertjes aangespannen. Mensen die hier last van hebben, hebben vaak tegelijkertijd ook hoofdpijn.

Wat kun je er tegen doen?

Geen onderzoek betekent ook geen behandeling of medicijn. Helaas werkt de vertrouwde paracetamol ook niet bij haarpijn. Heb je er tijdelijk last van dan zul je dus waarschijnlijk moeten wachten tot het voorbij gaat. Je kunt wel proberen warm te douchen en je hoofdhuid in te masseren met shampoo, maar het is niet bewezen dat dit helpt.

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Heb je er vaker last van dan kun je het proberen te voorkomen door geen strakke paardenstaart te dragen en zo min mogelijk hoofddeksels te dragen. Ook het invlechten van je haar kan enorm aan je haarzakjes trekken. En de beschadiging kan zelfs leiden tot haarverlies, dus probeer voorzichtig met je haar om te gaan. Zo zou een zijden kussensloop beter zijn voor je haar en hoofdhuid en kun je het haar beter wassen met een milde shampoo. Ten slotte, blijf weg van kunststof haarelastiekjes en ga altijd voor de zachte katoenen versies. Een kleine prijs om te betalen voor pijnloos haar!

Heb je aanhoudende haarpijn dan kun je het beste naar een dermatoloog stappen.